Vedlikeholdstips

VASK OG VEDLIKEHOLD
av utemøbler

Renhold og vedlikehold av hagemøbler

I hovedsak er Fine Design-møblene vedlikeholdsfrie, men med noen enkle grep kan man forlenge produktenes levetid.

Vi har tidligere solgt blant annet betongmøbler, rottingmøbler og hagemøbler i tre, men de siste årene har vi virkelig blitt spesialister på hagemøbler i aluminium, og konsentrerer oss utelukkende om denne møbeltypen – med tilbehør. Hovedgrunnen til dette er at utemøbler i aluminium omtrent er vedlikeholdsfrie, og holder seg fine i årevis, i all slags vær. Dette er hagemøbler vi anbefaler med visshet om at våre kunder kommer til å være fornøyde i mange år fremover.

Hagesofa i sort aluminium med beige puter og fargerikt tilbehør
Lekker utesofa i aluminium med kakifargede puter – en av favorittene i 2021!

Generelt renhold av utemøbler:

Utemøblene spyles med vannslange ved behov. Slik fjerner du enkelt pollen, støv og skitt som har kommet med vinden og lagt seg på møblene. Vær varsom ved bruk av høytrykksspyler: Hold minimum 30 cm avstand fra dyse til møbel. Har man fått fuglemøkk eller sevje på møblene, anbefaler vi bruk av myk børste og mildt såpevann først, for så å skylle av såpen med vannslange. Er det bare snakk om litt støv holder det ofte å børste av møblene med en børste eller tørke over med en fuktig klut før bruk.

Dra gjerne et lagringstrekk over hagemøblene når de ikke er i bruk. Det tar et par minutter og sparer deg for unødvendig vask neste dag, når pollenet fra bjørka ligger som et teppe over verandaen. Se video om Aerocover lagringstrekk til utemøbler under:

Aerocover-til-utemobler-vannavvisende Hagemøbler og utemøbler - Fine design
Aerocover lagringstrekk er et pustende møbeltrekk som holder møblene beskyttet uten at det blir kondens og fuktighet på innsiden. AeroCover beskyttelsestrekk er laget av høyverdig ripstop-polyester som er utstyrt med en membran. Lagringstrekket puster og tåler skitt og vann. Det gir en bra beskyttelse til hagemøbler, parasoller og puter. Temperaturforskjeller gjør det uunngåelig at det dannes kondens. AeroCover lagringstrekk hjelper til med å transportere ut fukten. Sørg derfor for nok ventilasjon slik at trekket kan puste. Legg ALDRI trekket flatt på en bordplate. Sørg for avstand mellom trekket og bordplaten. De aller fleste hagebordene Fine Design Hagemøbler selger er laget i aluminium og de liker seg best uten trekk!

Generelt renhold av putetrekk på utestoler og utesofa:

Alle våre putetrekk er impregnert fra fabrikken og er vannavvisende. Impregneringen varer normalt minimum to sesonger, men ofte lenger. Når regnvann eller vann fra vannslangen slutter å perle på putene, er det på tide å begynne å tenke på å impregnere putene på nytt. 

Vi kan anbefale blant annet vår tekstilimpregnering til utesofa. Denne impregneringen passer også fint til parasoll. Dette vaske- og vedlikeholdssettet fra Sundays Design er et annet alternativ.

Sundays Designs fantastiske og vannavvisende møbelstoff
Detalj av vanndråpe som møter overflaten på en av våre hagemøbler – dette er Sundays Designs fantastiske putestoff.

Normalt vil man kunne tørke av f.eks. kaffe eller rødvin med en fuktig klut straks sølet er oppstått. Et tips er å bløtgjøre gamle flekker med eddik på et fuktig håndkle, og noen ganger funker det også bra å banke med teppebanker oppå det fuktige håndkleet. Men har flekken virkelig tørket inn og satt seg fast, bør trekket vaskes i maskin. Bruk finvask-program, maks 30 grader og mild såpe. Vi anbefaler ikke bruk av sentrifuge eller tørketrommel. La isteden putetrekkene drypptørke. Etter vask bør putetrekkene impregneres på nytt.

Mange av våre Gardenart hagemøbler med Agora-trekk tåler også blekemiddel (se video under) om flekken virkelig sitter fast, men husk å spørre oss om det gjelder ditt aktuelle utemøbel før du setter i gang med klorin, salmiakk eller andre sterke vaskemidler.

Vinterlagring av hagemøbler:

Alle hagemøbler fra Fine Design kan lagres utendørs i vinterhalvåret. Vi anbefaler stabling under tak og tildekking med presenning eller et aller helst et pustende lagringstrekk for å unngå kondens. På denne måten slipper man å få møblene fulle av visne blader, rakler, svevestøv etc. På markterrasse kan det være lurt å snøre maljene i presenningen nede, slik at man ikke får besøk av katter eller andre dyr under presenningen. Husk å ikke snøre altfor tett da du ellers kan få problemer med kondens og i verste fall mugg på sofaputer (som for øvrig bør oppbevares innendørs).

Det er VELDIG viktig at hagemøblene ikke lagres opp ned, så vann kommer inn i rammen og blir liggende der. Vannet fryser når det blir kuldegrader og da kan aluminiumen sprekke opp. Uansett hvor sterke hagemøblene faktisk er, har man ingenting man skulle ha sagt mot vannets krefter. Våre hagemøbler i aluminium er laget slik at de tåler en normal norsk vinter. Men dette forutsetter som sagt at de blir lagret forsvarlig. Produktene må lagres stående med bein/føtter ned på samme måte som de står under vanlig bruk. Dette fordi de har åpninger for drenering av vann under bein/føtter. I et tøft norsk klima vil temperatursvingninger kunne føre til kondens, denne fuktigheten vil i seg selv ikke være nok til å gjøre noen skade på møblene. Kommer det en større mengde vann inn i rammekonstruksjonen vil vannet ved kuldegrader fryse og kan ekspandere til å gi frostsprengning og dermed skade produktet.  Aluminium holder formen uavhengig av norske temperatur svingninger, en termisk ekspansjon i aluminiumet vil først skje ved temperatursvingninger langt over det som er normalt i Norge. 

Kort om oppbevaring, vedlikehold og vask av hagemøbler i rotting, betong og tre

Et par ord om vedlikehold og vinterlagring av andre typer hagemøbler enn de vi selger: Hagemøbler av tre har det generelt sett best innendørs i vinterhalvåret, og her vil du nok også måtte ut med sandpapir og malekost etter noen år. Hagemøbler i tre holder seg finere lengre om de ikke blir stående ute direkte på graset hele sesongen, ubeskyttet i regn (og snø). Så har du mulighet, flytt dem gjerne opp på terrassen eller inn i garasjen under tak om de ikke skal brukes på mange uker.

Beising av hagebord av tre
Beising av hagebord av tre – det slipper du om du velger aluminiumsmøbler.

Vanlig vask med mildt såpevann gjelder for tremøbler. Grønnsåpe kan brukes som impregnering for ubehandlet tre (5 dl per liter vann). En salmiakkløsning (1/2 dl salmiakk per vannbøtte) kan brukes til vask av tremøbler, men er det kommet mugg på tremøblene er det bedre å benytte en svak klorinløsning. NB! HEr er det veldig viktig at klorin og salmiakk IKKE blandes.

Har du betongmøbler må disse mettes med voks eller tilsvarende produkt , så vann ikke trenger inn og siden fryser til is. Eventuell rust i sveiseskjøter på møbler med ramme av rustfritt stål, fjernes med stiv plastbørste, og rammen tørkes av og påføres et tynt lag olivenolje for å hindre videre rust. Dette gjelder i hovedsak ved sjøen.

For vask av rottingmøbler anbefaler vi at du benytter et middel som er beregnet til rotting. Såpe beregnet for rotting fjerner effekt skitt og sørger for at det ikke setter seg såperester i flettene. Husk å skylle godt dersom du bruker vanlig såpe, slik at ikke støv og smuss får festegrunnlag.

Vinterlagring av puter og trekk:

Puter med trekk bør ikke lagres utendørs om vinteren. Det kan ligge igjen pollen og støv som kan utvikle sopp (jordslag) i trekket. Dette vil være nærmest umulig å fjerne. Vi anbefaler derfor vinterlagring av utemøbelputer med trekk på et tørt og frostfritt sted.

Lagringstrekkene våre kan brukes med putene under i sommerhalvåret i noen uker av gangen. Det er imidlertid viktig at ikke aluminiumsbord eller store flater blir stående med trekk på som ligger flatt – da må det benyttes et avstands-stykke imellom for å få luft. Ellers kan lagringstrekket «slipe ned og matte» hagebordet, for eksempel, og lage stygge flekker på det.

For andre vedlikeholdstips og for mer informasjon om materialene hagemøblene vi selger er laget av, se også produktinformasjon.

Se video med tips her