Uterommet – et ekstra rom!

Selv om Norge har et nokså barskt klima, blir mange av årets timer tilbrakt utendørs. Uterommet er et svært viktig rom for de fleste av oss. Nå er sommeren her for fullt og vi flytter gjerne både stue, spiseplass og kjøkken ut i friluft, og blir der til høststormene setter inn. Utemøbler av kvalitetsmaterialer tåler å stå ute hele året og gjør det lettere å forlenge utesesongen over hele landet vårt. Vanlig rengjøring er nok, og hagemøblene er en investering som varer lenge. Hos Fine Design finner du moderne og stilrene hagemøbler som i tillegg til å se bra ut også er fantastisk komfortable!

Riktige hagemøbler gir uterommet stil og komfort

Behagelige, innbydende hagestoler, utelounger og sofagrupper gjør at man får lyst til å bruke uterommet. Det er nettopp det vi ønsker oss! Her skal gode naboer møtes på kaffe, her skal arrangeres hageselskaper og grilling og her skal det slappes av i vårsola.

Hagen eller terrassen er stedet som skal gi deg sjelefred, ro i hverdagen og positive opplevelser. Du som er opptatt av innredning, interiørdesign, stil og komposisjon, får enda et rom å boltre deg i. Et rom som kan skreddersys etter familiens ønsker og behov.

Innredning av uterommet skiller seg lite fra en innvendig innredningsprosess. Det viktigste er å være bevisst på å gjennomføre samme stil både ute og inne, samt å legge til rette for fleksibel bruk med hensyn til været.

For deg med vinterhage blir overgangssonen enda mer glidende. Kos deg i uteloungen hele året igjennom, og åpne ut til friluft når vinteren har sagt farvel.
Hagemøbler og utemøbler fra Fine Design. En hagesofa i sort med aluminiumsramme står på en terrasse. Foran sofaen står det et sort, lavt bord og en tilhørende sort stol.

Møblér uterommet med hodet og hjertet

Når du skal planlegge møblering og møbelinnkjøp, er det lurt å skisse opp hvordan du tenker at uterommet skal være og hvordan det skal brukes. Ofte er det flere behov som skal tas hensyn til. Derfor er det fornuftig å dele opp i flere soner. Kanskje skal det inn et utekjøkken eller en grillavdeling, og kanskje vil du ha en solingsplass i tillegg til en spisegruppe under parasoll. Hvor mye du vil gjøre ut av det hele, er opp til deg.

Du kommer langt med fornuftig plassert basismøblement som hagebord, spisebord og sofagruppe, kombinert med smakfull beplanting i potter. Større prosjekter medfører overbygging og innbygging, oppsett av levegger og nivåinndeling. Dette er ting som kan gjøres stegvis etterhvert som behovene melder seg. På en balkong eller mindre veranda vil det selvsagt være begrensinger på hvor store modifikasjoner som kan gjøres. Dette stopper deg ikke fra å lage det perfekte uterommet!

Belysning, inn- og utsyn og oppbevaring av tilbehør

Inn- og utsyn er faktorer du bør tenke på. Vil du åpne opp utsikt ut mot sjøen? Trenger du levegg for å begrense innsyn fra naboer eller for å skjerme mot vind og sol? Tenk også på hvor de naturlige gangbanene kommer til å gå og forsterk gjerne med stein. Det samme gjelder der du eventuelt plasserer en utepeis eller grill. Ta i bruk visuelle effekter som for eksempel hagebord av ulik størrelse for å avgrense og markere de ulike sonene.

Riktig belysning er alfa og omega og bidrar til at du kan forlenge allerede lyse sommernetter og milde høstkvelder. Her kan du velge å nedfelle belysning i terrassegulv eller plassere det på rekkverk og vegger, men det er også mulig å skape stemningsfulle lyseffekter ved å investere i en gasspeis eller utelykter på gass. Tenk på karakteren lyset gir og reflekter over hvilke områder av terrassen eller hagen som skal fremheves. Hvor stor spredning bør lyskilden ha, og hvor sterkt skal det være?

Når du planlegger uterommet bør du ha i mente hvor og hvordan møbler og puter skal lagres. Fine Design er ensbetydende med vedlikeholdsfrie designmøbler av god kvalitet – utemøbler som tåler vinterlagring utendørs, gjerne under et pustende trekk. Puter bør likevel oppbevares inne.

Skap din personlige oase på uteplassen med tilbehør og planter

Et generelt råd til deg som vil ha det enkelt, er å velge utemøbler i minimalistisk design og nøytrale farger som grått og mørkebrunt. Så kan du freshe opp med puter, planter, krukker, pledd og tilbehør i sprekere farger. Sterke farger på møbler og blomster får uteplassen din til å virke mindre. Hvitt, lys blått, grønt, kjølig rosa og generelt dempede farger gir derimot en lys og luftig følelse. 

Bruk gjerne grønne planter som virkemiddel, velg blomsterpotter med oppheng og heng dem på vegger eller i taket. Grønne planter myker opp linjene, og er dessuten enklere å stelle enn blomsterplanter. Nåletrær ser alltid friske ut og trenger ikke vannes hver dag. Barlind er for eksempel vintergrønn og kan lett klippes og formes. Dersom du har liten plass til rådighet, bør du velge få, store potter istedenfor mange små. Dette for å skape et større rom. Dersom du fyller uterommet med masse småting, virker arealet straks mindre. I store krukker kan du plante flerårige planter, inkludert frukttrær – og for den med grønne fingre er det faktisk mulig å få alt fra stikkelsbærbusker til kiwiplanter til å trives. Hadde det forresten ikke vært kult å dyrke sine egne reddiker og salat i krukker på terrassen?

Helt nytt av året hos Fine Design, er BEDD blomsterkasser. Disse består av moduler/paneler som kombineres slik at du kan bygge plantekasser i ulike løsninger.
Hagemøbler og utemøbler fra Fine Design. En plantekasse i sort fra BEDD.

Abonner på nyhetsbrevet vårt.Abonner på nyhetsbrevet vårt

Ja, takk! Jeg vil gjerne få tilsendt nyheter om hage og hagemøbler 2-4 ganger i måneden.

Vår personvererklæring finner du her. Kryss av og fyll i e-postadressen din: