Vedlikehold av hagemøbler – NOT!

“Hagemøbler? Nei, orker ikke alt det styret med vedlikehold.” Har du hørt denne setningen før? Det har vi, mange ganger. Herved har vi lyst til å komme med en påstand: Moderne utemøbler i kvalitetsmaterialer trenger ikke timesvis med vedlikehold for å holde seg fine. Kjøper du lurt, sparer du deg selv for mange frustrasjoner og får frigjort tid som du heller kan bruke på mer interessante ting.

Ja, vi har også hjulpet bestefar med å både skrubbe, pusse og male tunge trebord og stoler, etter å ha slept og båret dem opp fra kjellerdypet. Det er kanskje derfor vi er ekstra entusiastiske etter å spre budskapet om at hagemøbler kan være enkelt, praktisk og uten en masse ekstrajobb. Uteloungen, hagespisebordet og solsengene skal jo bidra til hygge og kos, og til å gjøre hverdagen din enklere og litt mer avslappet.

Tips til normalt vedlikehold og renhold av utemøbler

Produktene du kjøper hos Fine Design er omtrent vedlikeholdsfrie. Det betyr at du slipper unna storjobben med beising og lakkering, men ikke at du kan si farvel til absolutt all vanlig vask. Alt fra hagestoler og hagebord til parasoller og solsenger som står ute i friluft vil selvfølgelig samle opp både pollen, veistøv, kvae, rusk og rask og en og annen fugleskitt i løpet av ganske kort tid. Bruker du noen få minutter på produktene av og til, kommer du til å ha glede av dem enda lenger.

  • Spyl hagemøblene med vannslange. (Minimum 30 cm avstand til møbel ved bruk av høytrykksspyler.)
  • Fuglemøkk og kvae etc. skrubbes med myk børste og såpevann før spyling.
  • Putetrekk tørkes av med fuktig klut, men kan ved behov vaskes i maskin på 40 grader uten sentrifuge/tørketrommel. Putetrekkene bør impregneres etter vask. (Trekkene kommer impregnerte fra fabrikk, og impregneringen varer minst to år – uten maskinvask.)
  • Eventuell rust i sveiseskjøter på møbler med ramme av rustfritt stål, fjernes med stiv plastbørste, og rammen tørkes av og påføres et tynt lag olivenolje for å hindre videre rust. Gjelder i hovedsak ved sjøen.
  • Hagemøbler av betong bør vokses for å beholde sin særegne overflate, særlig om de står i friluft. Sandpapir, voks og svamp kan du kjøpe hos oss!

Vask av hagemøbler – gjort på et blunk med såpe, svamp og hageslange. Videoen viser vask av hagesofa produsert av norske Sundays Design. Sprayen som benyttes her får du kjøpt hos oss, men du kan selvsagt også benytte annen såpe.

Vinterlagring av hagemøbler, puter og trekk

Hagemøblene du kjøper hos Fine Design tåler utendørs vinterlagring. For å unngå å få visne blader, støv og rask på dem, anbefales det å stable dem og dekke dem til med presenning. Snør presenningen sammen nede for å unngå å få besøk av katter og andre dyr. Det er imidlertid viktig at det kommer luft til møblene, for å unngå råte, så ikke snør presenninger for hardt.

Det beste er å investere i et pustende vinterlagringstrekk for å unngå for mye kondens. Sett møblene også oppå en presenning, slik at de ikke står rett på bakken. Dekk til betongmøbler som står utendørs om vinteren. Hvis for mye vann trenger inn i overflaten og fryser, kan møbelet få sprekker. (Småsprekker er helt normalt, og påvirker ikke produktets beskaffenhet.) Puter med trekk bør vinterlagres innendørs, på et tørt og frostfritt sted, for å unngå at det går jordslag i trekket.

 

Kvalitetsmaterialer som holder, fra A til Å!

Våre produkter er produsert i gode og utprøvde materialer som egner seg utmerket til norske forhold:

Aluminium: De fleste hagesofaene, hagestolene og spisebordene våre har innvendige rammer og føtter i aluminium.  Aluminium er et sterkt, lett og værbestandig metall som takler høye og lave temperaturer. Fine Designs spisebord og stoler i aluminium har ofte børstet overflate, som gir en matt og metallisk finish. Innvendige rammer i rottingsofaer/stoler/bord er som regel pulverlakkert i rottingens farger. Føtter på bord og stoler er ofte polerte, med blank overflate.

Betong: Betongmøblene våre er produsert i Portlandsement og steinpulver. Ved å bruke steinpulver istedenfor sand reduseres vekten med ca 40 %, og organisk armering av hamp/jute innvendig bidrar også til lettvekter-egenskapene.

Infinitree: Av polyetylen (se også “rotting” lenger ned) lages det helt vedlikeholdsfrie infinitree. Ser ut som “værbitt”, autentisk treverk og brukes som bordplater og sete/rygg i stoler.

Inox: Syrefast stål som tåler all slags vær og saltvann. Finnes i et par av våre stoler, samt en solsengmodell.

Polyester: Rottingmodellene har polyestertrekk. Trekkene er vannavisende og impregneringen varer i minst to sesonger. Vann kan trenge gjennom sømmer om putene blir liggende ute i regnvær.

Rotting: Rottingmøblene våre er laget av plastråstoffet polyetylen, som både er fleksibelt og sterkt og som tåler høye og lave temperaturer godt.

Rustfritt stål: Noen bord- og stolmodeller har rustfritt stål i rammen, og metallet finnes i skruer og muttere for montering av noen bordmodeller.

Textilene: Noen av våre stoler har textilene som sete- og ryggtrekk. Textilene er armerte plasttråder vevd til et sterkt nett som gir god ventilasjon.

Å kjøpe hagemøbler fra Fine Design er det samme som å gå en vedlikeholdsfri sommer i møte, i hvert fall når det gjelder hagemøblementet.

 Abonner på nyhetsbrevet vårt

Ja, takk! Jeg vil gjerne få tilsendt nyheter om hage og hagemøbler 2-4 ganger i måneden.

Vår personvererklæring finner du her. Kryss av og fyll i e-postadressen din: