Nå flytter vi ut! Gjør terrassen klar til ny utesesong

«Nå flytter vi ut!». Ja, vi vet at denne setningen uttrykkes på ulike datoer forskjellige steder i det langstrakte landet vårt. Mens snøen fremdeles ligger metertykk oppe i nord, sitter ivrige sjeler allerede klare i hagestolene og samler solstråler nede i sør. Det som er flott med moderne hagemøbler er at de tåler nordisk vær og klima veldig godt. De tar slett ikke skade av å stå ute i minusgrader og regnvær. Det betyr at det ikke er noe i veien for å sette frem hagestoler og hagebord selv om det er fare for et aldri så lite snøfall kommende dager. På med en ullgenser, og du er klar til å nyte en kaffekopp på terrassen.

Gjør klar terrassen før du flytter ut utemøblene

Det kan være greit med en vårrengjøring av platting eller veranda før du fyller den med parasoller, solsenger, lounger og hagesofaer om våren. En treplatting vil etter hvert slites av sol, regn og snø, og det kan derfor være smart å gi den en skikkelig vask og rens med noen års mellomrom. I tillegg bør du spandere på den et nytt lag med beis eller treolje. Velger du olje må du regne med å behandle området oftere. Terrassebeis har pigmenter som beskytter mot UV-stråler og hindrer at treverket misfarges. Olje gir et mer naturlig utseende. Er terrassen svært slitt og preget av vær og vind, kan det være nødvendig å pusse den før behandling, men normalt vil en vask gjøre underverker.

Vask før du beiser terrassen

Vær spesielt nøye med å vaske ordentlig før du beiser/oljer, gjerne med husvask, ellers vil ikke resultatet holde seg bra særlig lenge. Du kan bruke høytrykksspyler, men faktisk er det snillere mot treverket å benytte en kost å skrubbe med i kombinasjon med vanlig hageslange. Da bruker du mer vann og sliter mindre på treet. Før du beiser bør terrassen tørke et par dager, og pass på å ikke beise en dag det regner – da vil det kunne bli skjolder. Hvis beisen utsettes for for sterk sol, vil den kunne tørke ut før den rekker å trekke ned i treverket. Husk: Ikke for mye og ikke for lite. Beisen kan begynne å flasse av hvis laget blir for tykt, men i motsatt fall vil det ikke bli nok beskyttelse. Gjør deg ferdig med et par bord ad gangen, i lengderetningen, så unngår du skjolder.

Husk at også den nye terrassen må behandles. Treverk som nettopp er trykkimpregnert inneholder mye fuktighet, så du må vente til den har tørket noe. Mål med meterstokk så ser du hvor mye bordene har krympet. Når treverket inneholder under 16 vektprosent fuktighet, bør det vaskes (for å åpne porene) og behandles.

Er hagemøblene klare til utesesongen?

Det er to svar på det spørsmålet. “Ja”, dersom du har investert i kvalitetshagemøbler i vedlikeholdsfrie materialer. Vi snakker da om materialer som aluminium eller rotting av polyetylen. “Nei”, er svaret dersom du har hagemøbler av eldre årgang, f.eks. av tre, som må vaskes, pusses og males før bruk. Uansett hva slags materiale hagestoler og hagebord består av, gjør du både deg og hagemøblene en stor tjeneste om du gir dem en vask før de settes bort for vinteren. Pass på at de tørker ordentlig, og at det er tilgang til luft. Altså bør du ikke snøre presenninger altfor hardt til. Vær også nøye med å ikke oppbevare hagemøbler rett på bakken/gressplen – sett dem oppå en presenning.

La oss ta en kjapp oppsummering av vårbehandlingen ulike typer hagemøbler trenger:

  1. Hagemøbler i plast vaskes og kan behandles med voks/båtpolish ved behov.
  2. Utemøbler av stål og jern vaskes/børstes og behandles om nødvendig med rustfjerner og deretter et spesialmiddel i etterkant.
  3. Hagemøbler i tre trenger ofte pussing, beising, lakking eller oljing etter vask.
  4. Betongmøbler bør vaskes og så vokses for å beholde den beskyttende hinnen.

Som sagt – kjøper du aluminiumsmøbler eller rottingmøbler hos oss, er det kun en rask vask med mildt såpevann som trengs. Så er du klar til årets første utefrokost! Betongmøblene våre leveres ferdig vokset, så de trenger bare rebehandles ved behov. Vedlikeholdsfrie og ikke minst billige hagemøbler i det lange løp. 

Hagemøbler og utemøbler fra Fine Design. To stoler og en treseter står på en terrasse sammen med et likt bord. Man ser sjøen i bakgrunnen.
Heng med fra sesongstart hos Fine Design!

Sesongen er i full gang hos Fine Design, og utsalgene på Fornebu og i Sandnes er åpne. Er du med oss i vår? Vi kan love spennende nyheter på hagemøbelfronten i tillegg til tidløse klassikerne som ikke går av moten med det første.

I tillegg har vi ofte spennende konkurranser på gang: Frem til 1. mai 2018 kan du være med å konkurrere om et superstilig utesofasett til en verdi av 18 990 kr! Kanskje er det du som stikker av med en flunkende ny hagesofa til din platting eller terrasse?   

Du er også mer enn velkommen innom oss for en prat om utemøblering og uterom. Kanskje får du nye ideer som du kan ta med hjem til din egen hage. Ønsker du å kjøpe direkte fra butikk, kan du gjøre det også, vi har lager på samme sted som utsalg. Dette gjør at du kan nyte det nye hagebordet og solsenga samme dag som du kjøper dem! Om du ønsker hjemkjøring ordner vi det for kr. 790,- innen Oslo/omegn.

Personlig service er alfa og omega for oss, og vi gjør alt vi kan for at alle våre kunder skal få den uteplassen de drømmer om. Vi har et stort utvalg unike hagemøbler, håndplukket for våre kunder. Med 12 års erfaring i bransjen har vi samlet opp de lure triksene som vi mer enn gjerne gjerne deler med deg!

Abonner på nyhetsbrevet vårt.Abonner på nyhetsbrevet vårt

Ja, takk! Jeg vil gjerne få tilsendt nyheter om hage og hagemøbler 2-4 ganger i måneden.

Vår personvererklæring finner du her. Kryss av og fyll i e-postadressen din: