Hagemøbelguide 2023 – innredning av uteplassen med Fine Design Hagemøbler

Uteplassen og hagen

Hagen og uterommet vårt reflekterer hvem vi er og hvordan vi lever. Vi søker gjerne den gode følelsen hvor vi kan senke skuldrene og finne roen. Det enkleste er ofte det beste: Rett og slett rekreasjon i egen hage, terrasse eller uteplass – livet er jo best ute.

Hengekøye på stativ med plass til to
Fatboy hengekøye på stativ – med plass til to

I år er det lov å finne sin egen stil og også bruke mer farger. Vi har aldri solgt så mange sorte hagemøbler i aluminium som i år, og det er ikke «bare» fordi de er vedlikeholdsfrie. Det beste av alt er kanskje at «trenden er å ikke følge trenden», men å finne sin egen personlige stil ved innredning av hagerom. Ofte faller valget av hagemøbler på de klassiske variantene, som vil vare i mange år. Så kan man heller være mer vågal når det gjelder tilbehør, med friske og fine farger som liver opp og gir et personlige preg på uterommet. Dette er en smart og “trygt” utgangspunkt når man innreder uteplassen, for tilbehør som puter, tepper og småbord kan du kjøpe i flere sett og variere etter behov og årstid.

Innredning av uteplassenRundt speil på veggen ute gjør uteplassen større

Når vi innreder uteplassen kan vi gjøre det litt på samme måte som inne. For noen år siden følte man seg kanskje litt vågal når man tok motet til seg og malte en vegg i kontrastfarge. Nå ser vi at mange maler både tak og vegger i ulike farger for å skape de lune og gode uterommene. Du kan også bruke de samme triksene som inne, med speil på veggen. Har du en liten uteplass kan du få den til å virke større og skape en mer raus romfølelse med f.eks. et rundt speil på veggen på en balkong eller terrasse.

Planlegg godt før du innreder uteplassen

 • Visualiser på forhånd hvordan du vil ha det.
 • Mål opp og lag en målsatt plantegning og enkle skisser. Hva vil DU? Samle inn inspirasjon fra farger, ting og uttrykk du liker.
 • Del gjerne inn i soner. Hvor skal morgenkaffen drikkes? Hvor vil du samle hele gjengen til et hyggelig måltid? Eller skal du rett og slett ha en loungegruppe hvor du ikke trenger å gjøre noen verdens ting annet enn å la humla suse.
 • Hva er viktigst for deg? Praktisk eller behagelig? Kanskje du får til begge deler. Det må være plass til dem som bor der og det de liker å gjøre på uteplassen.
 • Ha en rød tråd og forsøk å få det til å bli en forlengelse av stilen du har inne. La skillet mellom ute og inne flyte over i hverandre.
 • Belysning er viktig – tenk som en scenograf. Hva vil du lyssette? Da er det også kanskje lurt å tenke over hvor du vanligvis sitter på kvelden.

Uterom innredet med aluminiumshagemøbler og tepper der en liten jente leker mens hundenn ser på

Innredning av spiseplassen

Bolleke-lamper fra Fine Design henger i parasoll over spisebord med benk på pent innredet terrasse
Bolleke LED-lamper får du hos Fine Design. Disse kan henges nesten overalt.
 • Klart det skal være både hyggelig og praktisk å spise utendørs! Flere og flere velger nå spisesofa. Altså en hagesofa som er høyere enn den tradisjonelle typen. Det er hyggelig å kunne sitte flere sammen i sofaen og det er også godt å sitte lenger i en slik type hagesofa.
 • Runde spisebord er i vinden for tiden. Ved et rundt hagebord er det ingen som havner på enden, så de er veldig inkluderende. Begrensningen er at de fleste spisebordene rommer 5-8 personer rundt bordet. Og spørsmålet da er hvor ofte trenger du sitteplasser til flere? Hvem innreder vi uteplassen for egentlig? Skal du ha selskap anbefaler vi heller å ha noen enkle bord og klappstoler på lager. Disse kan du sette opp når behovet er der.
 • Bruk en benk på den ene siden. Det er flere fordeler med en benk. Du trenger ikke like stor plass som når du benytter stoler som må dras ut og inn. Dessuten ser det mer ryddig ut.
 • Et uteteppe i god kvalitet er supert å ha under spisebordet. Det både luner og ser fint ut. Har du en stor hagegruppe kan du sette sammen to tepper.

Sofa/loungedelen

 • Bruk gjerne en puff sammen med hagesofaen, så du kan lage din egen sjeselong. Det er praktisk, enklere, samt mer fleksibelt enn å fylle på med plasskrevende møbler. Det er lettere å få samlet alle rundt et sofabord ved å flytte på puffen.

Sol deg eller bare slapp av

 • Tenk over hva du skal bruke solsengen til. Liker du å ligge og sole deg både på ryggen og magen? Da må du velge en solseng du får lagt helt ned. Det må også være lett å sette opp ryggen for å få støtte når du vil lese (for eksempel vår blogg 🙂 ).

Belysning og varme

Vi kan skape virkelig god stemning med løse lamper på uteplassen om kvelden. Du lurer kanskje på hvordan vi får lys i disse uten snubleledninger og stikkontakter i nærheten? Svaret er led-lamper uten ledning. Disse utelampene lades opp akkurat som man lader opp en mobiltelefon. Det eneste du må huske er å sette dem til lading på dagtid, så lyser de opp langt ut i de sene kveldstimer. Kombinerer du dette med terrassevarmere og kanskje også noen pledd i kjølige, norske sommernetter, så kan du virkelig nyte sommerkvelden.

Ikke glem parasoller og solskjerming

Store parasoller, små parasoller og seil lager skygge fra stekende sommersol. Men har du tenkt på at de også sørger for le fra lett morgenregn og når duggfallet legger seg på kveldene utover i august. Det er viktig at parasollene får riktig fot slik at de står støtt. Blåser det kraftig får du heller benytte seil.

Vi bruker parasoller for å ramme inn i ulike soner. Det er dessuten godt å kunne sitte litt i skyggen. Noen av de største parasollene vi har kan du knekke i stammen og stille dem inn slik at skygge og le kommer mer over der hvor du sitter. Det er greit med litt skygge over maten, for eksempel. Det er også superhyggelig å slå opp disse parasollene på kveldstid og henge opp led-lamper og annen belysning for å skape stemning.

Utekjøkken og grill med kjøkkenhage attåt

Det er skikkelig sommer når vi kan ta i bruk utekjøkkenet og gjerne grille hver dag om været tillater det. Hos oss står grillen ute hele året, men nå er vi også kanskje litt over snittet opptatt av å være ute og hygge oss på uteplassen sommer som vinter. 

Mat laget over ved smaker noe helt eget. I Sør-Afrika kaller de dette for å braie og i Argentina har den kjente kokken Francis Mallmann tatt dette til nye høyder. Vi er superfornøyde med å bruke Ofyr. Dette er en stilig utegrill som fyres opp med ved eller kull. Den har også en metallramme rundt som maten kan stekes på. Denne litt uvanlige grillen skaper superhyggelig stemning når familien samles eller venner er invitert.

Hagemøbel-Marianne og hunden på lekkert innredet uteplass med parasoll

Kjøkkenhagen i en kasse!

Plantekassene fra norske Bedd er fantastiske til å lage kjøkkenhage i. Det finnes også selvvanningskasser som kommer i to ulike størrelser. Kassene får du også med hjul, og de er enkle å montere. Her kan du sette sammen alt fra en liten plantekasse med urter til en komplett, stor kjøkkenhage. Superhyggelig å høste tomater som legges rett på grillplaten og krydre kjøttet med selvdyrket basilikum som vokser noen meter unna.

Grønne, frodige krydderurter i plantekasse fra BEDD
Krydderplanter i bedd-plantekasse

Tekstiler på uteplassen – viktig del av innredningen

Det eneste som tåler å være ute uten å falme eller miste farge er puter i utendørstekstil. Slike puter er er det dessverre ikke så mange av på markedet, og så blir de ofte litt stivere i stoffet enn vanlig puter. Vi løser dette ved å bruke puter i velour, lin og skinn som vi legger ned i putekasser når de ikke brukes. Da varer de i hvert fall litt lenger. Det er superhyggelig å slange seg inn i et hav av deilige puter.

Masse myke, gode puter i ulike farger i sofa der Hagemøbel-Marianne og datteren sitter
Fargerike puter liver opp

Har du ikke plass til en putekasse, kan en stor krukke, boks eller lignende brukes til å oppbevare puter og pledd i. Det er både enkelt og dekorativt. Her gjelder det samme som gjelder innendørs, nemlig at at alt er lov. Miks og match med materialer som velour, lin, skinn med ulike farger og mønstre.

Prikken over i’en

Ha gjerne noen overraskende detaljer. Noe som gir deg godfølelsen eller luksusfølelsen – om du liker den. Det kan være spennende gjenstander, ting du har arvet, noe fra det lokale loppemarkedet. Noe som kan fortelle en historie eller noe som er viktig for deg.

Liker du den gode stemningen ved levende flammer? Vi bruker Cosi og Tenderflame. De fungerer som en liten peis midt på bordet, men er fullstendig trygg og sikker i bruk. Levende flamme gir bålfølelse og skaper en god stemning. Det er også lunt og hyggelig med saueskinn. De er varme og gode å sitte på eller tulle rundt seg, og samtidig myker de opp stilen. 

Innredning av uteplassen – gjør akkurat det du har lyst til!

Stemning og atmosfære skapes av dem som bor på stedet og som oppholder seg i hagen, på verandaen eller på plattingen rundt huset eller leiligheten. Lag din egen unike stil, slik du liker å ha det. Bruk gjerne farger! Etter mange år hvor alle vegger skulle være hvite, er det nå heldigvis “lov” til å male i alle farger, også utendørs. Hos Fine Design har tekstiler i blått og grønt, med en del grått i seg gått unna i år. Dette er jo hyggelige farger også til veggen. Farger som glir lett inn i naturen har alltid vært likt godt av oss nordmenn.

De brente, varme fargene er det også mange som har forelsket seg i. Kanskje det kommer fra de sydligere trakter? Oker, oransje, konjakk og alle de andre herlige, varme fargene som gir et lite ekstra-puff når du innreder uteplassen. Mange reiser til ulike destinasjoner og opplever både hyggelig interiør og fargekombinasjoner. Dette ønsker vi å ta med oss hjem for å skape den samme stemningen som vi fikk på en ferietur. Om Bali, Sør-Afrika, Italia, Spania eller Hellas gir deg gode vibber, kan du gjenskape noe av den stemningen hjemme i hagen. Lag det som gir deg glede og harmoni. Bruk uteplassen din i hele sommer og gjerne langt ut på høsten også.

To gode venner i utesofa i sort aluminium på flott innredet terrasse med fantastisk utsikt.
To gode venner i Fine Designs aluminiumssofa med stemningsskapende bordpeis.

Hund i hagesofaen?

Vi har hund og hun skal selvfølgelig også ligge godt. Det er superhyggelig når Kira hopper opp i sofaen sammen med oss, men ikke alltid like sjarmerende når vi skal sitte mange. Derfor har vi skjemt henne bort med egen hundeseng både oppe og nede. Det er store puffer som heter Sundays Daddy og Trimm-puff. Kira simpelthen elsker dem. De tåler også å stå ute i all slags vær. De er dessuten lette å spyle av om en svært skitten hund har lagt seg rett på puffen etter en tur i skogen eller et bad i havet. Hos oss havner også gjerne barna på puffene. De elsker å ligge puter,  og gjerne sammen med hunden. Putene tåler både is-spising og skitne sko. Det er bare å spyle dem rene.

Hund ligger på stor puff og slapper av
Fine Designs firbente assistent vokter hagemøbler i sort aluminium og flotte, fargerike puter
Hundeseng - grå puff med hund på, og hundehus i bakgrunnenn
Hva skal man med hundehus når man har hunde-puff fra Fine Design?
Hund på uteplass vokter hagemøbler i sort og puter i varme farger
Fine Designs assistent er enig i at Fine Design har de beste hagemøblene i Norge.

Innredet rom under tak med arme røde farger på puter i hagesofa

Fine Design hjelper deg med innredning av ditt uteområde

Husk at Fine Design gjerne hjelper deg med hagemøbler til din perfekte uteplass. Her er vi mange med lang erfaring i å lage både små og store uteplasser, og vi vet hva som er praktisk i det norske klimaet. Spør oss om råd og bruk vår fagekspertise

Vi ønsker deg en fantastisk sommer. ☺

 • Livet er best ute

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Ja, takk! Jeg vil gjerne få tilsendt nyheter om hage og hagemøbler 2-4 ganger i måneden.

Vår personvererklæring finner du her. Kryss av og fyll i e-postadressen din: